Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας

Scroll down to content

Στην Ελλάδα του 2018 ένα από τα σημαντικά θέματα που χρήζει λύσης είναι η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων καθώς και της σημαντικής γεωπολιτικής  της θέσης, ως δίοδο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη. Σε  αυτό βοηθά η προσπάθεια της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας από τις οποίες τροφοδοτείται. Επίσης οι εισαγωγές της ξεπέρασαν το 50% με κύριο παροχέα την Ρωσία. Αυτή είναι μια κατάσταση από την οποία η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί, αν εφαρμόσει σωστή στρατηγική και χειριστεί την κατάσταση με νηφαλιότητα.

Αποτέλεσμα εικόνας για tap pipeline

Στις προσπάθειες της Ελλάδας δεσπόζει ο αγωγός ΤΑΠ, οποίος διασχίζει την βόρεια Ελλάδα και μέσω της Αλβανίας φτάνει στην Ιταλία. Θα είναι ικανός αρχικά να μεταφέρει 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ υπάρχει η επιλογή επέκτασης σε 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Παράλληλα έχει προταθεί η  δημιουργία ενός αγωγού ανατολικής Μεσογείου για την μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές της Κύπρου, του Ισραήλ και μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Άλλο έργο για το οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον είναι η  ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Στόχος είναι δημιουργία πλατφόρμας LNG για την εύκολη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα από τα πλεονεκτήματα για την πραγματοποίηση του έργου είναι το γεγονός, ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Ανάλογο ολοκληρωμένο έργο αποτελεί ο σταθμός LNG στην Ρεβυθούσα που λειτουργεί από το 1999.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα αοζ

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει οριοθετήσει τις ΑΟΖ της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να αδυνατεί να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας που πιθανώς διαθέτει. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία, την Λιβύη, την Αλβανία την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει έρθει σε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το 1977, χωρίς όμως να συμβεί το ίδιο για τις ΑΟΖ των δύο χωρών, παρόλο που οι συμφωνίες αυτές συνήθως συμπίπτουν χρονικά. Ο κύριος λόγος είναι ότι η Ιταλία διαθέτει μεγάλο αλιευτικό στόλο που συνηθίζει να ψαρεύει στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα χάσει σε περίπτωση οριοθέτησης των ΑΟΖ.  Όσο αφορά την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης για τις ΑΟΖ οφείλεται στο γεγονός, ότι η Λιβύη δεν είναι μέλος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό που της αναλογεί. Έτσι οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν επισήμως το 2010.  Επιπλέον η πτώση του καθεστώτος Καντάφι έχει οδηγήσει τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο και χωρίς ξεκάθαρη κυβέρνηση είναι πρακτικά αδύνατον να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Το 2009 υπό την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και με τη Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργό εξωτερικών, η Ελλάδα είχε επέλθει σε συμφωνία με την Αλβανία για οριοθέτηση των ΑΟΖ. Ωστόσο η νέα αλβανική κυβέρνηση έπειτα από πιέσεις της Τουρκίας,  έστειλε τη συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής. Αυτή τη στιγμή μπορεί να ήμαστε κοντά σε μια νέα συμφωνία με την Αλβανία για την οποία δεν είναι γνωστοί οι όροι και κατά πόσο συμφέρουν την Ελλάδα σε σχέση με αυτή του 2009. Όσο αναφορά την οριοθέτηση των ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά σε συμφωνία από κοινού με την Κύπρο. Σε αυτό βοηθάνε οι καλές σχέσεις που απολαμβάνει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και με τον νέο ηγέτη της Abdel Fattah el-Sisi. Αν και παράξενο που δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τις ΑΟΖ με την Κύπρο, ο λόγος είναι η αμφισβήτηση των ελληνικών ΑΟΖ κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου από την Τουρκία. Έτσι καθίσταται δύσκολος ο ορισμός των ΑΟΖ  με την Κύπρο αλλά και με την Τουρκία, η οποία αντιδρά αναμενόμενα απαιτώντας μεγαλύτερη περιοχή από αυτή που της ανήκει με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε δύσκολη κατάσταση. Ωστόσο η χώρα μας διαθέτει σπουδαίες προοπτικές για να βελτιώσει τη θέση της στη γεωπολιτική σκακιέρα, ως κομβικός δρόμος στη μεταφορά και παραγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη. Για να πετύχει τις προοπτικές της η χώρα μας,  πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην οριοθέτηση των ΑΟΖ με όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει,  με στόχο να ξεκινήσουν οι έρευνες.

Του Στέργιου Βακάλη

Βιβλιογραφία:

http://hellasjournal.com/2017/08/mia-alli-tragodia-tis-evropaikis-enosis-i-oriothetisi-tis-aoz-anamesa-stin-ellada-ke-tin-italia/

https://energypress.gr/news/diafores-elladas-livyis-sto-thema-tis-aoz

https://energypress.gr/news/kleidose-i-symfonia-me-tin-alvania-gia-ton-kathorismo-tis-aoz-apeleytheronetai-i-axiopoiisi-gia

http://www.protothema.gr/economy/article/738237/mnimonio-gia-tin-othisi-ton-energeiakon-shediasmon-tha-upograpsoun-kupros-ellada-italia-kai-israil/

https://ec.europa.eu/energy/en/topics/imports-and-secure-supplies

http://www.capital.gr/oikonomia/3248945/isxuro-ependutiko-endiaferon-proselkuei-to-limani-tis-alexandroupolis

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Energy_production_and_imports

Αρέσει σε %d bloggers: