Βόρεια Κορέα: Η χώρα των Κιμ

Scroll down to content

Πρόσφατα, τη Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε η ‘’ιστορική’’ όπως χαρακτηρίστηκε από το Διεθνή Τύπο ,σύνοδος κορυφής μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας. Για πολλους το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «το μεγάλο βήμα» προς την ειρήνη μετά από μισό αιώνα αναταραχών και αντιπαλοτήτων στη χερσόνησο της Άπω Ανατολής.

Οι πρόεδροι της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν και της Νοτίου Μουν Τζε-ιν συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη των συνόρων τους, έσφιξαν τα χέρια χαμογελαστοί και άνοιξαν τον δρόμο, όπως τόνισε το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεωνKCNA για μια ‘’νέα εποχή’’.

O Γιονγκ-ουν δεσμεύτηκε το τέλος των δοκιμών των πυρηνικών όπλων και των εκτοξεύσεων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Ανακοίνωσε πως το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βόρειο μέρος της χώρας θα διακόψει τη λειτουργία του καθώς έχει ολοκληρώσει την αποστολή του. Με λίγα λόγια, τα τελευταία χρόνια, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας ούτε απειλούσε κανέναν με την επίδειξη του στρατιωτικού της εξοπλισμού ούτε μάλλον υπήρχε κάποιο κουμπί στο γραφείο του ηγέτη, διαθέσιμο γι’ αυτόν να το πατήσει σε κάποια μοιραία στιγμή εκνευρισμού. Απλώς ‘’δοκίμαζε’’ πυραύλους. Οι ενέργειες για ειρήνη συνεχίστηκαν και τις τελευταίες μέρες καθώς οι δυο πλευρες της Κορεας συγχρόνισαν τα ρολόγια τους. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Αύγουστο του 2015 όταν οι σχέσεις των κρατών βρισκόταν σε ρήξη, η Βόρεια Κορέα ‘’αντιμίλησε’’ γυρίζοντας τους δείκτες της 30 λεπτά πίσω από τον γείτονα-εχθρό της. Επίσης μάλλον ο Γιονγκ-ουν έχει ενά καλά μελετημένο πλάνο στο μυαλό του για αλλαγή ρότας στην εξωτερική πολιτική . Τον φετινό Φεβρουάριο η Πιονγιάνγκ είχε θέσει αίτημα στο περιφερειακό γραφείο Ασίας και Ειρηνικού του ΟΗΕ στην Μπανγκόκ για δημιουργία εναέριας γραμμής Β.Κόρεα-Ν.Κορέα.


Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομήσε αυτή τη μικρή ‘’ξεχασμένη από τον Θεό’’ χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως η ‘’γαρίδα’’ ανάμεσα στους ‘’καρχαρίες’’ (Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία).

Η Κορεάτικη χερσόνησος, όσο άγνωστο κι αν μας είναι, μετράει μια χιλιετία ιστορίας. Η Αυτοκρατορία της Κορέας – κορεάτικα Γκόρι / κινέζικα Γκάολι – δημιουργήθηκε μετά από ένωση τριών βασιλείων, που προϋπήρχαν στην περιοχή, από τους ελληνιστικούς χρόνους, με κάποια ίσως Μογγολική καταγωγή, το 935 μ.Χ. Κυβερνήθηκε από δύο μόνο δυναστείες, ‘’Κόριο’’ και ‘’Τζοσεόν’’. Η περίοδος αυτή τελειώνει όταν το 1910 η Ιαπωνία, νικήτρια από τους πολέμους με Κίνα και Ρωσία, εισέβαλλε στα εδάφη της Αυτοκρατορίας καθιστώντας την προτεκτοράτο της. Έτσι ξεκίνησε μια περίοδος 35 χρόνων φρικτής Ιαπωνικής κατοχής στην ενωμένη ακόμη τότε Κορεατική χερσόνησο. Κατά το διάστημα αυτό οι Κορεάτες δέχθηκαν βάναυσες επιθέσεις, έχασαν κάθε εθνική ταυτότητα ενώ στερήθηκαν ακόμη και την γλώσσα τους, αφού τα πάντα ήταν μεταγλωττισμένα στα ιαπωνικά. Η κατοχή διήρκησε μέχρι το 1945. Εκείνη την κρίσιμη περίοδο, στα πρόθυρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα κλίμα μυστικών συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης για πυρηνικούς εξοπλισμούς, τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και μετέπειτα την παράδοση της Ιαπωνίας, το μέλλον της Κόρεας διαβλέπεται αβέβαιο. Αυτής της χώρας που σχεδόν κανείς δεν είχε διάθεση να ασχοληθεί ή και ακόμη ξεχνούσε ότι υπήρχε. Ο Τρούμαν είχε παρουσιάσει μια πρόταση προσπαθώντας να ανακαλύψει τι είχε υποσχεθεί ο Στάλιν στο Ρούσβελτ, αλλά δεν λήφθηκε υπόψιν. Με το τέλος του πολέμου, λοιπόν, οι δύο πρωταγωνιστές των επόμενων δεκαετιών, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση λόγω της ασυμφωνίας αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Κορέας τελικά χωρίζουν την χερσόνησο σε δύο κράτη με γεωγραφική γραμμή κατάτμησης τον 38ο γεωγραφικό παράλληλο. Το βόρειο τμήμα ήτσν υπό την επιρροή της Ρωσίας ενώ το νότιο υπό την επιρροή των ΗΠΑ. Ο Κιμ Ιλ-σουνγκ ιδρύει τότε, με την μεγάλη υποστήριξη των σοβιετικών τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας.

Ποιος ήταν όμως ο πατέρας του κράτους της Βορείου Κορέας;

Κατά την διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής πολλοί εν δράσει κουμμουνιστές κατόρθωναν να διαφύγουν στη σοβιετική ένωση. Εκεί περνούσαν από πολιτική εκπαίδευση και όσοι κατάφερναν να καταδείξουν ξεχωριστές στρατιωτικές ικανότητες κατατάσσονταν στον Κόκκινο Στρατό. Ανάμεσα τους ήταν και ο Κιμ Σουνγκ-ζου. Γόνος οικογένειας φλογερών πατριωτών, νεαρός ακόμη, κατατάχθηκε στο κινεζικό κουμμουνιστικό κόμμα όπου εκπαιδεύθηκε ως αντάρτης. Αργότερα υιοθέτησε το ψευδώνυμο Ιλ-σουνγκ από έναν κορεάτη ήρωα προστάτη του φτωχού λαού. Το 1945 ήταν πλέον αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού, καλά εκπαιδευμένος από τους Ρώσους και το 1946 έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βορείου Κορέας. Mετά την απελευθέρωση από τους Ιάπωνες η βόρεια χώρα βρισκόταν σε φανερά πλεονεκτική θέση. Είχε αδιαμφισβήτητα την πλήρη υποστήριξη και καθοδήγηση των Ρώσων. Γεωπολιτικά ήταν επίσης κερδισμένη, συνόρευε με τον σύμμαχο της άρα βρισκόταν σε προστατευμένο γεωγραφικό χώρο, ενώ η Νότιος Κορέα θεωρούταν de facto νησί. Ακολούθησαν εποχές θριάμβου για τους βορειοκορεάτες με αποτέλεσμα ο Ιλ-σουνγκ να κατονομάζεται μέχρι και σήμερα ‘’Μεγάλος Ηγέτης’’.

Kim_Il-sung.jpg
O ‘’Μεγάλος Ηγέτης’’ Κιμ Ιλ-σουνγκ

Έτσι συγκροτήθηκε ένα κράτος βασισμένο στη προσωπολατρία της οικογένειας Κιμ. Πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της Β. Κορέας οι βόρειοι εισβάλλουν, με ηγέτη τον Κιμ Ιλ-σουνγκ στο νότιο τμήμα και σημαίνεται η έναρξη του Πολέμου της Κορέας, ο οποίος θα κρατήσει τρία χρόνια ( 25 Ιουνίου 1950 – 27 Ιουλίου1953 ), με εμπλεκόμενα Κινεζικά και Αμερικάνικα στρατεύματα και θα λήξει χωρίς νικητές ή την επίσημη υπογραφή κάποιας ανακωχής, μονό με πολυαίμακτες συγκρούσεις και νεκρούς. Η ιδιομορφία του σοσιαλιστικού καθεστώτος της χώρας , «Τζουσέ» συγκεκριμένα, το καθιστά το μοναδικό στο κόσμο σήμερα. Τα μέσα παραγωγής και οι υπηρεσίες ανήκουν εξολοκλήρου στο κράτος μέσω κολεκτιβοποιημένων αγροκτημάτων και κρατικών επιχειρήσεων. Ο Ιλ-σουνγκ διατήρησε για αρκετά χρόνια το πρώιμο σοβιετικό μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας και διακυβέρνησης.

Η δυναστεία των Κιμ συνέχισε να δυναστεύει με τη διαδοχή του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο οποίος εκάνε μερικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού δίνοντας προσοχή στις νέες γενιές χωρίς ωστόσο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Οι πρακτικές του κομμουνισμού, ενός καθεστώτος που έχει καταρρεύσει και έχει αποδειχθεί ανίκανο να ανταποκριθεί στις εξελίξεις της οικονομίας και της κοινωνίας, έφεραν κρίση στη Κορέα. Ακολούθησαν λιμοί, καταστροφές και παράνομες μεταναστεύσεις στη Κίνα βορειοκορεατών πολιτών. Η Νότιος Κορέα αντίθετα μετά από σκληρές προσπάθειες ξεπέρασε τα οικονομικά και κοινωνικά πλήγματα της έτσι ώστε να θεωρείται τώρα μια από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ασίας. Τελευταίος διάδοχος των Κιμ είναι ο Γιονγκ-ουν, ο νεότερος αρχηγός κράτους παγκοσμίως, γεννημένος το 1984.

GTY-kim-jong-un3-cf-170306_3x2_1600
O Ανώτατος Ηγέτης της Β. Κορέας (από το 2011) Κιμ Γιονγκ-ουν

Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, τα δελτία ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε διατάξει την εκτέλεση του θείου του Τζανγκ Σονγκ. Γενικότερα πιστεύεται πως έχει δολοφονήσει τον αδερφό του, καλλιτέχνες της χώρας κ.α. Ακόμη διαδίδονται φήμες πως έχει εξορίσει την γυναίκα του, ενώ η ίδια απουσιάζει για αρκετό χρονικό διάστημα από δημόσιες εμφανίσεις.

Ωστόσο προτού γίνει λόγος για ένα φρικτό καθεστώς, όπου οι πολίτες εξαναγκάζονται σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής ακόμα και απειλούνται να λατρεύουν τον ηγέτη τους πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος τις αξίες και τα ιδεώδη τόσο διαφορετικών και μακρινών από εμάς λαών. Η γενικότερη συμπεριφορά των ανθρώπων της Ανατολικής Ασίας έχει να κάνει με την προσωπολατρία, το σεβασμό και την τυφλή υποταγή στους κανόνες ακόμα κι αν αυτοί είναι παράδοξοι.

Ο νεαρός Βορειοκορεάτης ηγέτης πάντως επέλεξε να κάνει τα πρώτα βήματα προσέγγισης μιας μετριοπαθούς εξωτερικής πολιτικής για τη Βόρειο Κορέα επιλέγοντας την ειρήνη. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται και η συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

 

Της Αναστασίας Τσαγγαρίδου


Βιβλιογραφία:

Edward A. Olsen – Korea the Divided Nation

Michael Hickey – O πόλεμος της Βόρειας Κορέας

https://www.efsyn.gr/

https://www.newsbeast.gr

http://www.cnn.gr/

http://www.amna.gr/

Αρέσει σε %d bloggers: