Εβδομαδιαία Ανάλυση της Ελληνικής Αγοράς (21/5-25/5)

Scroll down to content

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/05 2018

Μετά από μία εβδομάδα συνεχούς πτώσης το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει θετικά , έστω και με μικρή άνοδο. Απόδειξη της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην αγορά από τις αρχές του Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης (από 782,80 μονάδες την Παρασκευή) έκλεισε στις 784,86 μονάδες (+0.06%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 779,73 μονάδες και το υψηλότερο στις 789,10 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Παρά το θετικό πρόσημο του χρηματιστηρίου πρέπει να σημειωθεί ότι η άνοδος του είναι ελάχιστη , αυτό οφείλεται στην έλλειψη αξιοπιστίας που υπάρχει από τους επενδυτές απέναντι στην ελληνική αγορά .

Επιφυλακτικότητα για την αξιοπιστία έχουν οι επενδυτές , καθώς τρείς μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη μέρα της χώρας, αφού η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα ενώ οι πιστωτές (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) προβιβάζουν την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Η συζήτηση για την αξιολόγηση της βιωσιμότητα του χρέους θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου όπου θα διεξαχθεί η 4η και τελευταία αξιολόγηση , ωστόσο οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από το Eurogroup της 24ης Μάϊου.

Αν και τα stress tests (Τραπεζικά τεστ αντοχής), σχεδιασμένα για να αξιολογούν αν μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει επαρκή κεφάλαια για να αντιμετώπισει οποιαδήποτε κρίση, για τις συστημικές τράπεζες της χώρας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2018, το μεγάλο πρόβλημα «των κόκκινων δανείων» τα οποία ξεπερνάν τα 100 δις ευρώ, έχουν ως αποτέλεσμα την δυσπιστία των επενδυτών.

Από τις αρχές του Μαΐου η μετοχή της Folli Follie δέχεται συνεχή πτώση με συνέπεια την επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς η εταιρία κατηγορείται για ψευδή οικονομικά στοιχεία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέβει στον οικονομικό έλεγχο της εταιρίας από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία καθώς και σε μια σειρά υποχρεώσεων που ζήτησε από την εταιρία η οποία απάντησε με αγανάκτηση προς τις κατηγορίες που της προσδίδουν και καθησύχασε τους μετόχους της. Ωστόσο η μετοχή της Folli Follie συνέχισε τη πτώση.

ΤΡΙΤΗ 22/05 2018

Νέα δεδομένα παρακίνησαν σε άνοδο το χρηματιστήριο με τον δείκτη να φτάνει τις 800 μονάδες αλλά να μη μπορεί να της διατηρήσει.

Αύξηση είχαμε την Τρίτη με το γενικό δείκτη από 784,86 μονάδες στις 797,65 μονάδες (+1,68%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 784,94 μονάδες κι το υψηλότερο στις 802,00 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Η μέρα πέρασε με τους επενδυτές να παραμένουν στραμμένοι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη λήψη της απόφασης σχετικά με την 4η αξιολόγηση καθώς οι αποφάσεις θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των αγορών. Θετική εξέλιξη υπήρχε καθώς η ελβετική τράπεζα Credit Suisse υποστήριξε ότι η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών σε συνδυασμό με την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα στηρίξουν τα ελληνικά assets αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκι δήλωσε ότι για το Eurogroup της 21 Ιουνίου συζητείται, στη παρούσα φάση, η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη. Aποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η άνοδος του γενικού δείκτη μετά από μία εβδομάδα προσπάθειας για ανοδική πορεία.

Untitled

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/05 2018

Η χθεσινή ανοδική πορεία έδωσε ανάσες στην αγορά αλλά δε μπόρεσε να τη διατηρήσει.

Αφού την Τετάρτη ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 797,650 μονάδες σε 784,93 μονάδες (-1,59%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 784,93 μονάδες κι το υψηλότερο στις 795,83 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Επιφυλακτικότητα υπήρχε και σήμερα στις αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν το αυριανό Eurogroup, σχετικά με οποιαδήποτε ένδειξη για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα χρηματοδότηση.

Ακόμη μια φορά το χρηματιστήριο Αθηνών υπέκυψε στη πτώση της μετοχής της Folli Follie που έκλεισε με απώλειες 16,47%.

Η αστάθεια που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας από την προηγούμενη εβδομάδα επηρέασε όλη την Ευρώπη. Το sell-off στα ιταλικά ομόλογα είχε ως αποτέλεσμα να συμβάλει στην άνοδο των ελληνικών  παρόλο που την Τρίτη είχαν μια πτώση της τιμής τους, ωστόσο δε μπόρεσαν να τη διατηρήσουν. Επιπλεόν η πτώση του Ιταλικού χρηματιστηρίου συνέβαλε στην πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αρνητική εικόνα είχαμε και στη Wall Street καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχετικά με το εμπόριο. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο τους. Ακόμα ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ένας εμπορικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωση του ανέφερε ότι λογικά θα ακυρώσει τη συνάντηση του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν και την ελληνική αγορά και να οδηγήσουν σε πτώση του γενικού δείκτη.

ΠΕΜΠΤΗ 24/05 2018

Αν και άνοιξε με άνοδο το χρηματιστήριο την Πέμπτη δε μπόρεσε να την διατηρήσει στη συνέχεια όπου ακολούθησε πτωτική πορεία.

O γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 784,93 μονάδες σε 770,89 μονάδες (-1,79%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 772,31 μονάδες κι το υψηλότερο στις 794,05 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι επενδυτές παραμένουν στραμμένοι στο σημερινό Eurogroup περιμένοντας τι θα γίνει σχετικά με την ελάφρυνσή του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα χρηματοδότηση. Οι πρώτες δηλώσεις από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται στις Βρυξέλες δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή η πτωτική πορεία της μετοχής της Folli Follie συνεχίζει στο 12%.

Η Ιταλία φαίνεται να βλέπει με αισιοδοξία το πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας της χώρας με τη λύση να είναι πλέον εμφανής αφού ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα ανάθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο καθηγητή Νομικής Τζουζέπε Κόντε, με συνέπεια την ενθάρρυνση των ιταλικών ομολόγων τα οποία ταλαντεύουν τα ελληνικά, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να καταφέρουν να υποστηρίξουν την ανοδική πορεία της αγοράς.

Πτώση είχαμε πάλι και στη Wall Street , καθώς ανησυχία έχει προκαλέσει η επιστολή του αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με την οποία ακύρωσε την συνάντηση τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/05 2018

Με πτώση έκλεισε και αυτή την εβδομάδα τη χρηματιστήριο Αθηνών , με το γενικό δείκτη να πέφτει και να αγγίζει την Παρασκευή το χαμηλότερο του μήνα.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 770,89 μονάδες σε 755,63 μονάδες (-1,98%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 754,78 μονάδες κι το υψηλότερο στις 776,95 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι επενδυτές συνεχίζουν να μην προβαίνουν σε αγορές λόγω ενδοιασμών μετά το χθεσινό Eurogroup, όπου ασαφές συνεχίζει να παραμένει το ελληνικό ζήτημα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και την συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα χρηματοδότηση.

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie όπου η εταιρία δήλωσε αδυναμία παροχής των υποχρεώσεων που έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανέστηλε την διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας στο χρηματιστήριο, ύστερα από αίτημα της ίδιας της εταιρίας, έως την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία Ernst & Young.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας, σχετικά με την υπόθεση της διαφθοράς όπου εμπλέκονται και μέλη του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Επιπλέων στην Ιταλία οι πολιτικές εξελίξεις τρομάζουν την Ευρώπη με συνέπεια να υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με το αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να επιβιώσει. Ως συνέπεια με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου, κάτι που επηρέασε και την ελληνική αγορά.

 

Της Μαριάννας Τζανέτου

 

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr

naftemporiki.gr

liberal.gr

kathimerini.gr

thetoc.gr

tothemaonline.com

huffingtonpost.gr

cnn.gr

Αρέσει σε %d bloggers: