Εβδομαδιαία Ανάλυση της Ελληνικής Αγοράς (29/5-01/6)

Scroll down to content

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/08/2018

Κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

ΤΡΙΤΗ 29/05/2018

Η πτώση συνεχίστηκε και αυτήν την εβδομάδα με το χρηματιστήριο να σημειώνει νέο ρεκόρ πτώσης και τον γενικό δείκτη να αγγίζει για άλλη μια φορά το χαμηλότερο του μήνα.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 755,63 μονάδες (την Παρασκευή) στις 738,08 μονάδες (-2,32%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 735,60 μονάδες κι το υψηλότερο στις 753,32 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Για άλλη μια φορά το χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται κάτω από την επιρροή της Ιταλικής πολιτικής αστάθειας, θίγοντας το πρόβλημα της αυτονομίας του λόγω της έντονης επιρροής του από εξωτερικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε την Κυριακή στον Κάρλο Κοτταρέλι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ως συνέπεια ακολούθησε sell-off στα ιταλικά ομόλογα τα οποία επηρέασαν για ακόμη μία φορά τα ελληνικά και ως επακόλουθο την ελληνική αγορά.

Προβληματισμένοι οι επενδυτές μετά το νέο sell-off στα ιταλικά ομόλογα, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να βρίσκεται κοντά στο 5%, αναστάτωση προκαλούν οι πολιτικές εξέλιξης στην Ιταλία για την «καθαρή» έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα καθώς βρισκόμαστε τρείς μήνες πριν την λήξη του προγράμματος και αβέβαια συνεχίζει να παραμένει η επόμενη μέρα της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές παρακολουθούν τις συζητήσεις για την εξέταση της πραγματοποίησης της συνάντησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη μεταξύ του αμερικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία ακύρωσε την Πέμπτη 24 Μαΐου ο αμερικάνος πρόεδρος. Η ακύρωση της συνάντησης να σημειωθεί ότι είχε ως αποτέλεσμα την πτώση τόσο της Wall Street όσο και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30/05/2018

Μετά από περίπου μία εβδομάδα συνεχούς πτώσης το χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει με άνοδο.

Την Τετάρτη ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 738,08 μονάδες σε 749,28 μονάδες (+1,52%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 742,64 μονάδες και το υψηλότερο στις 757,35 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Η άνοδος του χρηματιστηρίου συνδέεται με την πώληση στην Deutsche Telekom AG του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοπιστίας Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων με την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή μετά από το χθεσινό sell-off αντίδραση έχουμε και στα ελληνικά ομόλογα τα οποία φαίνεται να ανακάμπτουν.

γραφημα 2

ΠΕΜΠΤΗ 31/05/2018

Δεύτερη συνεχόμενη μέρα που το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με άνοδο.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 749,28 μονάδες σε 755,86 μονάδες (+0,88%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 750,61 μονάδες και το υψηλότερο στις 761,45 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται η σύνοδος των G7 (Η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου) στον Καναδά, όπου θα συζητηθούν η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα χρηματοδότηση αλλά και ο τρόπος εξόδου της χώρας απο το πρόγραμμα καθώς και η ανάγκη ενεργοποίησης μιας ECCL (πιστωτική γραμμή με έμπρακτη διασφάλιση της στήριξης της ευρωζώνης). Αν δεν βρεθεί λύση το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στο Euroworking Group, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Οι επενδυτές για ακόμη μία μέρα παραμένουν στραμμένοι στις ιταλικές εξελίξεις, όπου ο Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ανατέθηκε από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να σχηματίσει τεχνοκρατική κυβέρνηση, πρόκειται να παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά εξετάζουν για μία τελευταία φορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Συνέπεια της πολιτικής αστάθειας αποτέλεσε η πτώση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου.

Παράλληλα, οι επενδυτές αγωνιούν για τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ισπανία, όπου αύριο θα ψηφιστεί στη βουλή η πρόταση μομφής για τον ισπανό προθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, καθώς εξετάζεται και η περίπτωση παραίτησης του.

Από την άλλη ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί για επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στη 1 Ιουνίου λήγει η προσωρινή εξαίρεση. Μετά τις δηλώσεις του αμερικάνου προέδρου, ακολούθησε πτώση στη Wall Street με τον Dow Jones Industrial Average (^DJI) να υποχωρεί 250 μονάδες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/06/2018

Με συνεχή άνοδο συνεχίζει για άλλη μία μέρα το χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 755,85 μονάδες σε 776,77 μονάδες (+2,77%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 757,05 μονάδες και το υψηλότερο στις 776,81 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Θετικά νέα για τους επενδυτές για την Ιταλία, οπου τα δύο κόμματα, Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέληξαν σε νέα συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Με τις πολιτικές ανησυχίες στην Ιταλία να φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν. Επιπλέον, κέρδη κατέγραψε το Ιταλικό χρηματιστήριο.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία υπέρ – ψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ. Κέρδη σημείωσε και το χρηματιστήριο της Ισπανίας.

Παράλληλα ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι απο την Παρασκευή 1 Ιουνίου, επιβάλει δασμούς ύψους 25% στην εισαγωγή χάλυβα και 10% στην εισαγωγή αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό. Αντίμετρα θα επιβληθούν από την άλλη πλευρά, απόφαση που ίσως σηματοδοτεί την έναρξη ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου.

 

Της Μαριάννας Τζανέτου

 

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr

naftemporiki.gr

liberal.gr

kathimerini.gr

thetoc.gr

tothemaonline.com

huffingtonpost.gr

cnn.gr

euro2day.gr

 

Αρέσει σε %d bloggers: