Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Scroll down to content

Ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Αλέξης Τσιπρας, ανακοίνωσε την Τρίτη 12.06.2018 επίσημα μέσω ενος διαγγέλματος την συμφωνία με τη γειτονική π.Γ.Δ.Μ. για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος, ενός ζητήματος που απασχολεί την Ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια.

Η ονομασία η οποία «συμφωνήθηκε» είναι το «Βόρεια Μακεδονία», ενώ αναγνωρίζεται η «Μακεδονική» εθνότητα και η «Μακεδονική» γλώσσα των γειτόνων, οι οποίοι εφόσον εγκριθεί η συμφωνια θα αποκαλούνται ως «Μακεδόνες», (κάτοικοι της «Βόρειας Μακεδονίας»), ενώ για την «Μακεδονική» γλώσσα υποσημειώνεται πως ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, κάτι το οποίο παρουσιάζεται ως κέρδος από τον κύριο Τσίπρα. Η πραγματικότητα όμως είναι πως αποτελεί μεγάλη ήττα για την Ελλάδα. Ουδέποτε δεν αμφισβητήθηκε από τους ακραίους Σκοπιανούς ο σλαβικός χαρακτήρας της γλώσσας τους. Πάντοτε υποστήριζαν το επιχείρημα πως οι ίδιοι οι Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου μιλούσαν και αυτοί αυτή τη σλαβική γλώσσα. Επιπλέον, ο όρος «Βόρεια Μακεδονία», δηλαδή «Severna Makedonija» στα σλαβικά, θα μεταφράζεται ως «North Macedonia», πράγμα το οποίο έρχεται σε αντιδιαστολή με την αμετάφραστη εκδοχή για την οποία μέχρι προχθές έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κύριο Άγγελο Συρίγο, πρόκειται σε γενικές γραμμές για ένα έντιμο συμβιβασμό. Ωστόσο, η χρήση του όρου  «Μακεδόνες» για τον προσδιορισμό της ιθαγένειας/υπηκοότητας των κατοίκων της π.Γ.Δ.Μ είναι προβληματική. Μέσω αυτής της συμφωνίας δεχόμαστε ότι η ιθαγένεια θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Στην πραγματικότητα όμως κανένας γείτονας δεν πρόκεται να λέει όλα τα παραπάνω, θα λέει απλά οτι είναι «Μακεδόνας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα ήταν πιο λογικό οι κάτοικοι να αποκαλούνται «Βορειομακεδόνες» και η γλώσσα τους «βορειομακεδονική», κάτι το οποίο και πάλι δεν θα ικανοποιούσε πλήρως την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για έναν πραγματικά έντιμο συμβιβασμό. Αφού υπάρξει έγκριση της συμφωνίας μέσω της μακρόχρονης περιόδου που υπολογίζεται, η χώρα θα αποκαλείται «Βόρεια Μακεδονία» ενώ οι κάτοικοι της «Μακεδόνες». Και τότε στη Νότια Μακεδονία ποιοί μένουν; Οι Έλληνες. Έτσι προκύπτει το ερώτημα για δεν μένουν Μακεδόνες και στη Νότια Μακεδόνια; Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει μια ενιαία χώρα, διαμελισμένη σε τρία κράτη. Στο ένα κράτος μένουν Μακεδόνες, στα άλλα δύο όχι.  

Η συμφωνία αυτή δεν αντιπροσωπεύει σίγουρα τις απόψεις της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ενώ στηρίζεται μόνο από την κυβέρνηση της π.Γ.Δ.Μ και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αφού η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-ΑΝ.ΕΛ δεν έχει καν ενιαία θέση, με τον Παναγιώτη Καμμένο, συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσιπρα να διαφωνεί απόλυτα με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία, αποκλείωντας πάντως κάθε ενδεχόμενο απομάκρυνσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση, γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Είναι ως εκ τούτου απολύτως ξεκάθαρο πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία χωρίς να πάρει το «πράσινο φως» από την Ελληνική Βουλή. Όπως υποστηρίζεται και από στελέχη της αντιπολίτευσης, η παράκαμψη της Βουλής και η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες την Κυριακή από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έχει προγραμματιστεί, θα δώσει τη δυνατότητα στη γειτονική χώρα να προσκληθεί για ένταξη στη συμμαχία του Ν.Α.Τ.Ο. (North Atlantic Treaty Organisation), όπου εφόσον υπάρξει έγκριση από την Βουλή των Σκοπίων,η Ελληνική πλευρά δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία από τους Έλληνες Βουλευτές. Άλλωστε, όπως είχε συμβεί και στην διαπραγμάτευση των 17 ωρών του Ιουλίου του 2015 μετά το δημοψήφισμα, και τότε για ένα θέμα το οποίο θα δέσμευε την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι ώστε να έχει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση και ακολούθως σε μια συμφωνία, είχε όχι μόνο συγκαλέσει συνάντηση πολιτικών αρχηγών, αλλά είχε ζητήσει ψηφοφορία στη Βουλή. Τώρα δυστυχώς, σε ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο απασχολεί την εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια, επιχειρείται να υπογραφεί μια συμφωνία από τον πρωθυπουργό, χωρίς αυτός να έχει την στήριξη της Βουλής, του Ελληνικού λαού αλλά ακόμη και της ίδιας του της κυβέρνησης (!).  

Έτσι, το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, είναι να φέρει τη συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή, διότι μόνο έτσι θα διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την «κυβέρνηση» για τη δέσμευση της χώρας σε αυτή τη συμφωνία. 

του Αριστοτέλη Σωμαράκη

Πηγή:

http://www.kathimerini.gr/969401/article/epikairothta/politikh/agg-syrigos-entimos-symvivasmos-h-symfwnia-elladas—pgdm

Αρέσει σε %d bloggers: