Εβδομαδιαία Ανάλυση της Ελληνικής Αγοράς (18/5-22/6)

Scroll down to content

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/06/2018

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το χρηματιστήριο, μετά την πτώση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με τις συναλλαγές ωστόσο να πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 763,45 (την Παρασκευή), στις 770,91 μονάδες (+ 0,98%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 761,79 μονάδες κι το υψηλότερο στις 776,35 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Με τους επενδυτές να αναμένουν το Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα κυλίσει αυτή η εβδομάδα, αν και δεν προβλέπεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Η αγορά περιμένει και ευελπιστεί στην διαρροή στοιχείων σχετικά με το σχέδιο που θα προταθεί. Στην επίσημη ατζέντα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό της προόδου για την εφαρμογή της 4ης και τελευταίας επικαιροποίησης του προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ότι έχει προσυμφωνηθεί.

Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές είναι στραμμένοι εκτός από το Eurogroup και στις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί το Greek Investment Roadshow, το οποίο οργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Enterprise Greece στις 19 -22 Ιουνίου. Στο roadshow θα συμμετάσχουν 23 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες και θα πραγματοποιηθούν περίπου 450 κλειστές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των εταιριών και πάνω από 100 διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ουάσιγκτον (20 και 21 Ιουνίου) και στο Σικάγο (21 και 22 Ιουνίου). Τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις των διεθνών funds. Όπως έχουν αποδείξει τα πρόσφατα roadshow όπως της Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη στις αρχές του Ιουνίου, οι επενδυτές εμφανίζονται ουδέτεροι προς επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα και ζητούν να μάθουν τα μέτρα που θα δοθούν για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και για την επόμενη ημέρα της χώρας, μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

ΤΡΙΤΗ 19/06/2018

Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο, παρά τη χθεσινή άνοδο, με συνεχές εναλλαγές προσήμων και με τους επενδυτές να αναμένουν το Eurogroup.

Ο γενικός δείκτη δέχτηκε πτώση από 770,91 μονάδες στις 766,13 μονάδες (-0,62%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 763,60 μονάδες και το υψηλότερο στις 773,08 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Με τους επενδυτές να εστιάζουν στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ζαν –Κλοντ Γιούνγκερ στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ευρωπαϊκές προτάσεις σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένει την τελική διαπραγμάτευση για το χρέος η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

Οι κινέζικες αγορές πρωταγωνιστούν στις απώλειες στην Ασία καθώς ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο εμπορίου της κυβέρνησης να συστήσει κατάλογο των κινέζικων προϊόντων στα οποία θα επιληφθούν οι νέοι δασμοί ύψους 10%. Αποτέλεσμα: τα αρνητικά πρόσημα στη Wall Street και η πτώση του Dow Jones 287,26 μονάδες, αλλά και τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν με απώλειες.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/06/2018

Με πτώση έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο καταγράφοντας την αναταραχή που επικρατεί ενόψει του αυριανού Eurogroup.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 766,13 μονάδες στις 765,89 μονάδες (-0,03%) . Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 765,63 μονάδες και το υψηλότερο στις 774,78μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι επενδυτές είναι στραμμένοι στο αυριανό Eurogroup καθώς θα κριθεί τόσο η επόμενη μέρα της χώρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία, όσο και η ελάφρυνση του χρέους, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβίσι δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν και τα 88 προσυμφωνηθέντα, ωστόσο η προοπτική όσον αφορά το χρέος είναι πολύ μικρή λόγω της δυσκολίας του Βερολίνου να υποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street , με το Dow Jones για άλλη μία μέρα να δέχεται πτώση της τιμής του, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ με Κίνα συνεχώς οξύνονται , με την αρχή ενός εμπορικού πολέμου να θεωρείται αναπόφευκτος. Αντίθετα στην Ευρώπη η πλειοψηφία των χρηματιστηρίων σημείωσαν κέρδη, προσπερνώντας τους νέους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

ΠΕΜΠΤΗ 21/06/2018

Κατάφερε τελικά το χρηματιστήριο να ξεπεράσει τη συγκράτηση των συναλλαγών, λόγω των διαρροών από το σημερινό Eurogroup και να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 765,89 μονάδες σε 772,89 μονάδες (+0,91%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 759,15 μονάδες και το υψηλότερο στις 779,89 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι επενδυτές είναι στραμμένοι στο Λουξεμβούργο όπου πραγματοποιείται το Eurogroup στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η επόμενη μέρα της χώρας μετά τη έξοδο από το πρόγραμμά, το ύψος της τελευταίας δανειακής δόσης και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το Eurogroup επικύρωσε την αξιολόγηση, καθόρισε ως τρόπο υποστήριξης και ελέγχου της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, την ενισχυμένη εποπτεία, όρισε το ύψος της τελευταίας δανειακής δόσεις στα 15 δις ευρώ και καθόρισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τα οποία περιλαμβάνουν 10 χρόνια επεκτάσεις στα δάνεια EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας) ύψους περίπου 100 δις ευρώ, 10 χρόνια μετάθεσης έναρξης των αποπληρωμών, δηλαδή μια περίοδο χάριτος, με συνέπεια οι υποχρεώσεις της χώρας να μεταφέρονται από το 2023 στο 2033. Από τα χρήματα της δόσης των 15 δις ευρώ, τα 5,5 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και πιθανόν και μείωσης των οφειλών προς το ΔΝΤ που σύμφωνα με πληροφορίες θα διατεθεί ένα ποσό των 3,3 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 9,5 δις ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό ταμειακών διαθεμάτων που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης, έτσι το συνολικό μαξιλάρι διαμορφώνεται στα 24,1 δις ευρώ και αυτό θα καλύπτει ως εγγύηση μια περίοδο 22 έως 24 μήνες.

Με τη συμμετοχή 60 επενδυτικών funds 90 διαχειριστών χαρτοφυλακίων και την πραγματοποίηση 400 συναντήσεων με τους εκπροσώπους των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών ολοκληρώθηκε το «7ο Ελληνικού Επενδυτικού Forum” στη Νέα Υόρκη που διοργανώθηκε το διήμερο 19 – 20 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow in the USA. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι παρά την κακή περίοδο για την χρηματιστηριακή αγορά σε διεθνές επίπεδο, η συμμετοχή ήταν αυξημένη.

Την ίδια στιγμή πτώσεις είχαμε στη Wall Street, με το Dow Jones να χάνει 200 μονάδες. Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την αρχή ενός εμπορικού πολέμου. Παράλληλα με πτώση έκλεισαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες λόγω των εξελίξεων που συμβαίνουν με το κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας, όπου οι δύο ευρωσκεπτικιστές της Λέγκας του Βορρά Κλαούντιο Μπόργκι και Αλμπέρτο Μπανιάι επελέγησαν για να ηγηθούν της Επιτροπής Προϋπολογισμού της κάτω βουλής και της Επιτροπής Οικονομικών της άνω βουλής (Γερουσία) αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/06/2018

Δε κατάφερε το χρηματιστήριο να διατηρήσει τη χθεσινή άνοδο που είχε προκύψει από την αισιοδοξία των αποφάσεων του Eurogroup.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 772,89 μονάδες σε 771,18 μονάδες (-0,22%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 771,15 μονάδες και το υψηλότερο στις 792,37 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι αποφάσεις του Eurogroup μπορεί να επέφεραν αισιοδοξία εχθές στην αγορά ωστόσο δε φάνηκε να βοηθάνε την αγορά να ξεκολλήσει από τις διακυμάνσεις του τελευταίου μήνα. Οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την πολιτική κατάσταση της χώρας ενόψει των εκλογών του 2019 και μετά τη συμφωνία στις Πρέσπες. Παράλληλα η παρουσία των εισηγμένων εταιρειών στο πρόσφατο φόρουμ της Νέας Υόρκης δεν συνοδεύτηκε από ισχυρές εισροές παρά τα πολυάριθμα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο μετά τη συμφωνία του Eurogroup σε ότι αφορά τα ομόλογα έχουμε θετικά νέα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,108%.

Την ίδια στιγμή ανοδικά κινούνται οι δείκτες τις Wall Street με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ένταση των προηγούμενων ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Dow Jones να καταφέρνει μετά από μέρες την άνοδο με 128 μονάδες. Με άνοδο έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 

Της Μαριάννας Τζανέτου

 

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr

naftemporiki.gr

liberal.gr

kathimerini.gr

thetoc.gr

tothemaonline.com

huffingtonpost.gr

cnn.gr

euro2day.gr

Αρέσει σε %d bloggers: