Εβδομαδιαία Ανάλυση της Ελληνικής Αγοράς (16/7-20/7)

Scroll down to content

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/07/2018

Με πολύ μικρή άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο ,προσπαθώντας να συνεχίσει την προσπάθεια της Παρασκευής

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από τις 761,91 (την Παρασκευή), στις 767,50 μονάδες (+0,50%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 762,12 μονάδες και το υψηλότερο στις 766,71 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έκλεισε με θετικό πρόσημο, συνεχίζοντας τα αποτελέσματα που κατάφερε την Παρασκευή. Ωστόσο απογοητευτική ήταν η εικόνα του καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας αλλά και όλου του μήνα, αποτέλεσμα της απογοήτευσης όσων περίμεναν ότι η συμφωνία για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα οδηγούσε σε μια πιο ακέραια αγορά, αποδεσμευμένη από την αβεβαιότητα σχετικά με την επόμενη μέρα της χώρας.

Οι επενδυτές αναμένουν την επενδυτική στρατηγική για το 2019, που πρόκειται να εκπονήσει το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), με την επικουρική συμβολή του ESM (European Stability Mechanism). Στόχος της επενδυτικής στρατηγικής αποτελεί η σχεδίαση των εξόδων της χώρας και ο σχεδιασμός της επιστροφής της στις αγορές.

Παράλληλα διαμορφώνεται το σχέδιο κινήσεων εξαγοράς παλαιών δανείων, με πρώτη κίνηση την εξαγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Ωστόσο, στον σχεδιασμό του ΥΠ.ΟΙΚ. βρίσκονται και άλλα δάνεια όπως αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λήγουν σύντομα και επιβαρύνουν τις άμεσες ταμειακές ανάγκες της χώρας αλλά και τον δείκτη του χρέους. Συνέπεια των κινήσεων αποτελεί η ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ τα μέτρα του Eurogroup είχαν όφελος ίσο με το 30% του ΑΕΠ έως το 2060 σε όρους βιωσιμότητας ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του 2017 προσέφεραν όφελος 25% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ESM.

ΤΡΙΤΗ 17/07/2018

Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο, παρά την άνοδο των τελευταίων ημερών, μη μπορώντας να βρει ρυθμό και κατεύθυνση.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 767,50 μονάδες στις 765,35 μονάδες (-0,05%) . Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 762,98 μονάδες και το υψηλότερο στις 767,20 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι προσδοκίες της αγοράς παραμένουν μέτριες, καθώς εισερχόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού όπου πολλά χαρτοφυλάκια κλείνουν για διακοπές. Ως αποτέλεσμα, ήδη από τις αρχές του Ιουλίου, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι συναλλαγές. Η επενδυτική κοινότητα εμφανίζεται απογοητευμένη από την αγορά, παρόλο που έχουν κλείσει αρκετά μέτωπα αβεβαιοτήτων.

Την ίδια στιγμή η αγορά αναμένει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές, κινήσεις οι οποίες θα ελέγξουν τη στάση των επενδυτών στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές αν και με την προστασία των δανειστών θα αποτελέσει ένα καλό δείγμα για το πώς βλέπουν οι επενδυτές τη χώρα.

Ταυτόχρονα η απόδοση του 10ετές ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,840%, με πτώση 0,29%

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/07/2018

Η αγορά κατάφερε να ξεκολλήσει από τη διακύμανση των 3-5 μονάδων που είχε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες και να ξεφύγει πάνω από τις 770 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από τις 765,35 μονάδες στις 773,78 μονάδες (+1,15%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 765,15 μονάδες και το υψηλότερο στις 773,78 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Ούτε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ούτε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ούτε οι αναβαθμίσεις από την S&P και την DBRS, αλλά ούτε και η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων δεν κατάφεραν να αναμοχλεύσουν τις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, οι οποίοι επιλέγουν, όπως φαίνεται, να παραμείνουν απλοί παρατηρητές μιας, ούτως ή άλλως, ρηχής αγοράς. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η πτώση των συναλλαγών εξηγείτε από την έλλειψη θετικών καταλυτών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς διανύει μια περίοδο ύστερα από τις θετικές εξελίξεις για τη χώρα. Ως συμπέρασμα το Χρηματιστήριο Αθηνών χρειάζεται επειγόντως εύρεση καταλυτών όπου θα βελτιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο σήμερα η αγορά κατάφερε να ανάπτυξη ανοδική πορεία ξεπερνώντας τις 770 μονάδες. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η κίνηση της Deutsche Bank να ξεκινήσει εκ νέου την κάλυψη τω τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών ,κίνηση η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Ταυτόχρονα η βελτίωση του διεθνούς κλίματος μετά τη χθεσινή αισιόδοξη ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ευνόησε και την ελληνική αγορά.

Παράλληλα η ελληνική αγορά ομολόγων κινείτε με σταθεροποιητικούς ρυθμούς, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 3,850%.

ΠΕΜΠΤΗ 19/07/2018

Δε κατάφερε τελικά το χρηματιστήριο να διατηρήσει το θετικό πρόσημο και υπέκυψε πάλι σε αρνητικά εδάφη.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 773,78 μονάδες στις 766,64 μονάδες (-0,92%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 766,64 μονάδες και το υψηλότερο στις 772,54 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να κρατάει επιφυλακτική στάση καθώς η έλλειψη θετικών καταλυτών συνεχίζεται, αφού η έξοδος της χώρας στις αγορές όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να είναι κοντά. Έντονος είναι ο προβληματισμός που κυριαρχεί σχετικά με το κατά πόσο είναι πιθανό να αλλάξει σύντομα το σκηνικό της αγοράς. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι για να μπορέσει να ανασάνει το Χρηματιστήριο χρειάζεται τα ξένα χαρτοφυλάκια τα οποία ωστόσο θα ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον τους μόνο όταν η αγορά βρει εσωτερικούς καταλύτες. Ωστόσο η μείωση των συναλλαγών εντείνει την επιφυλακτικότητα στην αγορά, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη την αγορά διακινήθηκε μόλις 7,67 εκατομμύρια τεμάχια που ίσως αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων ετών στο Χρηματιστήριο Αθηνών!

Στη Wall Street σε αρνητικό έδαφος οι αμερικανικοί δείκτες μετά από τη δήλωση του Αμερικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, με το Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,54% στις 25.064 μονάδες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/07/2018

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει και σήμερα να βρίσκεται με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας από τις 760 μονάδες αν και αυξήθηκε ο όγκος των συναλλαγών.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 766,64 μονάδες στις 754,36 μονάδες (-1,60%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 753,42 μονάδες και το υψηλότερο στις 767,44 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Η εικόνα στην αγορά παραμένει σταθερή με την απουσία καταλυτών και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν, σε συνδυασμό με τη λήξη των παραγώγων είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα. Επιπλέον οι επενδυτές παρατηρούν με μεγάλη αγωνία τις προειδοποιήσεις του Αμερικάνου Πρόεδρου για εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου δηλώνοντας έτοιμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ στη Κίνα, ενώ κατηγόρησε για χειραγώγηση των νομισμάτων την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως συνέπεια ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,03% στις 25.058 μονάδες. Παράλληλα, οι πολιτικές κρίσεις των προηγούμενων μηνών σε χώρες της Ευρώπης όπως Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία είχαν ως αποτέλεσμα την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

 

Της Μαριάννας Τζανέτου

 

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr

naftemporiki.gr

liberal.gr

kathimerini.gr

thetoc.gr

tothemaonline.com

huffingtonpost.gr

cnn.gr

euro2day.gr