Εβδομαδιαία Ανάλυση της Ελληνικής Αγοράς (30/7-3/8)

Scroll down to content

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/07/2018

Με μικρή άνοδο έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο ,με την αγορά να βαδίζει σε θετικά πρόσημα μετά το μεσημέρι.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 755,41 μονάδες (την Παρασκευή), στις 758,18 μονάδες (+ 0,90 %). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 747,77 μονάδες και το υψηλότερο στις 758,31 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Με το Γενικό Δείκτη γύρω στις 750 μονάδες να αποτελεί κανονικότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια έχουν κλείσει για διακοπές. Με δεδομένα τα παραπάνω αποτελεί αναγκαιότητα η βελτίωση της συναλλακτικής εικόνας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αναζήτηση θετικού καταλύτη για την αγορά. Την ίδια στιγμή η επενδυτική κοινότητα αναμένει τη προγραμματισμένη συνέντευξη του επικεφαλή της ομάδας του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, που θα παρουσιάσει την έκθεση του Άρθρου IV για τις τράπεζες αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτή η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη που αναζητάει η ελληνική αγορά.

Θετική στήριξη υπήρξε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τη Moody’s, η οποία χαρακτήρισε credit positive τη μείωση κατά 1, 9 δισεκατομμύρια ευρώ του ELA (Emergency Liquidity Assistance). Ο ELA αποτελεί ευρωπαϊκό μηχανισμό στον οποίο καταφεύγουν οι τράπεζες μιας χώρας σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας. Η Moody’s αναφέρει ότι η βελτίωση του προφίλ των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Με πτώση έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street , με το Dow Jones να χάνει 144,23 μονάδες. Την ίδια στιγμή η UBS δηλώνει σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο ότι υπάρχει ανακωχή και όχι μια τελική συμφωνία , συμβουλεύοντας τους επενδυτές να περιμένουν μείωση των εμπορικών εντάσεων πριν αυξήσουν το ρίσκο τους. Όλα αυτά έπειτα από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΤΡΙΤΗ 31/07/2018

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Ιούλιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται να εισέλθει στον Αύγουστο, μια αδρανή περίοδο.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 758,18 μονάδες στις 761,23 μονάδες (+0,40%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 756,60 μονάδες και το υψηλότερο στις 763,69 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Οι επενδυτές περίμεναν με αγονία την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο δεν απέδωσε κάτι ιδιαίτερο στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς το Ταμείο θεωρεί πως μεσοπρόθεσμα οι ανησυχίες γύρω από το ελληνικό χρέος έχουν μειωθεί και είναι βιώσιμο, ωστόσο για το μακροπρόθεσμο διάστημα οι επιφυλάξεις του είναι έντονες. Με δεδομένο ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές στο μακροπρόθεσμο διάστημα δεν έχει διασφαλισθεί ούτε από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup, αλλά ούτε και από τη δέσμευσή του για περαιτέρω ελάφρυνση εάν χρειαστεί, γίνεται αντιληπτό ότι το Ταμείο εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές μόνο με τη δέσμευση του Eurogroup για ανάληψη μέτρων το 2032, ενώ αναφέρει ότι η μόνη λύση είναι η ενίσχυση του ΑΕΠ και των επενδύσεων.

Με θετικά πρόσημα έκλεισε ο Ιούλιος και στη Wall Street, με τον Dow Jones να δέχεται αύξηση 25.415 μονάδες (0,43%).

Ανοδικά κινήθηκε το 10ετές ομόλογο το οποίο βρέθηκε να φτάνει το 4%, το οποίο όπως φαίνεται να δέχτηκε επίδραση από την έκθεση του ΔΝΤ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01/08/2018

Η αγορά κατάφερε τα τελευταία λεπτά να κλείσει με θετικό πρόσημο, καθώς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε συνεχής εναλλαγή των πρόσημών.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από τις 761,23 μονάδες στις 761,66 μονάδες (+0,06%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 755,71 μονάδες και το υψηλότερο στις 763,38 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Στην αγορά επικρατεί επιφυλακτική στάση καθώς διανύουμε τον κατεξοχήν μήνα των καλοκαιρινών διακοπών με συνέπεια τη μείωση των συναλλαγών. Παράλληλα οι επενδυτές αναμένουν τα πρώτα κυβερνητικά δείγματα της μεταμνημονιακής εποχής μετά τις 20 Αυγούστου όπου η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης. Επιπλέον μπορεί η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να μην επηρέασε ιδιαίτερα την αγορά ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν μακροπρόθεσμα σε διάστημα 15 – 20 χρόνων, με συνέπεια να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα.

ΠΕΜΠΤΗ 02/08/2018

Το αρνητικό διεθνές κλίμα επηρέασε το Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο βρέθηκε πάλι στις 750 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από τις 761,23 μονάδες σε 755,93 μονάδες (-0,75%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 752,47 μονάδες και το υψηλότερο στις 758,18 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Η αγορά είναι επηρεασμένη από το διεθνές αρνητικό κλίμα που επικρατεί τόσο στην ασιατική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, μετά τις νέες απειλές των ΗΠΑ κατά της Κίνας για την επιβολή νέων δασμών 25% σε κινέζικα προϊόντα ύψους 200 δις δολάρια. Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης από τον αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ ο οποίος κάλεσε την Κίνα «να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές, να ανοίξει την αγορά της και να εμπλακεί πραγματικά στον ανταγωνισμό των αγορών».

Την ίδια στιγμή η αγορά σήμερα αναμένει και το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι επόπτες και οι νομικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Folli Follie. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κατηγορητήριο είναι βαρύτατο και το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής αναμένεται να επιβάλλει το μέγιστο των ποινών που προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς. Το κατηγορητήριο στρέφεται κατά των μελών της διοίκησης της Folli Follie και όσων υπέγραψαν τις επίμαχες οικονομικές καταστάσεις της μητρικής και εταιρειών του ομίλου.

Το 10ετές ομόλογο φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την έκθεση του ΔΝΤ καθώς ξεπέρασε μέσα στην ημέρα το 4%.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/08/2018

Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να διορθώσει μέρος των χθεσινών απωλειών και να κλείσει με θετικό πρόσημο ξεπερνώντας τις 760 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από τις 755,93 μονάδες στις 761,69 μονάδες (+0,76%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 755,27 μονάδες και το υψηλότερο στις 761,80 μονάδες.

ΑΙΤΙΑ:

Η Wall Street εχθές έδωσε τον τόνο αλλαγής του κλίματος με τους αμερικανικούς δείκτες να σταθεροποιούνται, χαρακτηριστικό των ευρωπαϊκών αγορών αποτελεί η προσπάθεια τους να καλύψουν τη χθεσινή διαρροή. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να άγγιξε τις 760 μονάδες ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος θετικός σοβαρός καταλύτης ακόμα για να κατευθύνει προς τις 770-780 μονάδες.

Στην Ιταλία οι πολιτικές εξελίξεις φαίνονται ανησυχητικές καθώς αρχίζει η συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί παραίτησης του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος δέχεται πιέσεις για αύξηση των δαπανών και αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Ως συνέπεια το Ιταλικό 10ετές ομόλογο να αγγίξει το 3%. Την ίδια στιγμή το ελληνικό 10ετες ομόλογο επηρεασμένο από τις εξελίξεις άγγιξε το 4,135%.

 

Της Μαριάννας Τζανέτου

 

Πηγές:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

capital.gr

naftemporiki.gr

liberal.gr

kathimerini.gr

thetoc.gr

tothemaonline.com

huffingtonpost.gr

cnn.gr

euro2day.gr