Γιατί πρέπει να γίνει μείωση των φόρων;

Scroll down to content

Είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού κράτους στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και στο επίπεδο της οικονομικής ελευθερίας. Η έντονη γραφειοκρατία, το περίπλοκο και υπερογκώδες φορολογικό σύστημα, οι πελατειακές σχέσεις, τα γενικότερα επίπεδα διαφθοράς της Δημόσιας Διοίκησης, η συντήρηση της σκιώδους οικονομίας. [1] Έτσι κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν ένα υγιές, αποτελεσματικό κράτος και θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα τόπο φιλικό προς τις επιχειρήσεις (open for business). Η γραφειοκρατία θα πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, όχι ωστόσο να σταματήσει να υπάρχει, έτσι ώστε να ενισχύει τους πολίτες και την επιχειρηματική δραστηριότητα, όχι να τους εμποδίζει. Η αποκλιμάκωση της φοροδιαφυγής μπορεί στις δεδομένες συνθήκες να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, η οποία εφόσον γίνει θα πρέπει να συνδυασθεί με την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και την πιο ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές  

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποείται συχνά εναντίον της μείωσης της φορολογίας σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα είναι η πιθανή μείωση των κρατικών εσόδων που ίσως προκύψει. Η πιο ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα γίνεται με τη χρήση του παραδείγματος των ΗΠΑ της δεκαετίας του 80’, όταν ο τότε πρόεδρος Ronald Reagan παρέλαβε την αμερικανική οικονομία με φορολογικό συντελεστή προσώπων στο 70% και έσοδα 61 δις. και την παρέδωσε το 1987 με φορολογικό συντελεστή 28% και έσοδα 84 δις. Η τεράστια αυτή μείωση του φορολογικού συντελεστή όχι μόνο δε μείωσε τα κρατικά έσοδα, αλλά τα αύξησε κατά 23 δις. Επιπλέον, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ το 1981 ήταν 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 1987 ανέρχοταν στα 4,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όταν επιχείρησε την μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση από το 24% στο 13%, δεν είχε την παραμικρή απώλεια εσόδων.

Με απλά λόγια, η μείωση των φόρων θα αφήσει πιο πολλά χρήματα στις τσέπες των πολιτών, θα αυξήσει δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημα τους, δίνοντας τους το δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι και οι ίδιες πως θα τo χρησιμοποιήσουν. Αφού αυτά τα χρήματα τροφοδοτηθούν στην οικονομία, θα συνεισφέρουν αρχικά στην κατανάλωση, η αύξηση της οποίας θα επιφέρει και αυξημένα φορολογικά έσοδα μέσω των έμμεσων φόρων, αλλα και μέσω των εταιρικών φορολογικών συντελεστών των επωφελημένων από τα κέρδη επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τα και δημόσια ταμέια.

Δείκτης Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας και προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) όσον αφορά τη φορολογική ανταγωνιστικότητα.  Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται στη 116η θέση ανάμεσα σε 159 χώρες με βάση τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας.  Όπως φαίνεται και μέσα από την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦίΜ) σε συνεργασία με το Tax Foundation, η φοροελαφρύνσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετέβαλαν καθόλου τη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της φορολογικής ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ, σε αντίθεση με αυτές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, οι οποίες θα οδηγούσαν την Ελλάδα στην 24η θέση της κατάταξης, χωρίς οι φοροελαφρύνσεις αυτές να είναι εξαιρετικά μεγάλες, όταν κάποιος αναλογιστεί πως δίπλα μας υπάρχουν χώρες όπως η Βουλγαρία αλλά και η Κύπρος με εξαιρετικά μικρούς φορολογικούς συντελεστές.  [2]

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει την μείωση πολλών φορολογικών συντελεστών, μια πρόταση η οποία οδήγησε και στη ευρεία νίκη στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου αλλά και στην πρωτιά της σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, γεγονός το οποίο δικαιώνει κυρίως αυτούς που χρόνια τώρα υποστήριζαν φιλελέυθερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων η Νέα Δημοκρατία προτείνει την μείωση από τον τωρινό συντελεστή του 28%, αρχικά στο 24% από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και στη συνέχεια στο 20% το 2021. [3] Οι μειώσεις αυτές είναι απαραίτητες για να επιστρέψει η ελληνική επιχειρηματικότητα σε ανταγωνιστική τροχιά αλλά και για να επιστρέψει το ίδιο το κίνητρο για το επιχειρείν, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό να υπάρχει με τη σημερινή δυσβάσταχτη φορολογία. Ωστόσο, με δεδομένη την ύπαρξη χωρών στη γειτονιά μας με εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές 10% και 12% (Βουλγαρία, Κύπρος), η περαιτέρω μείωση του συγκεκριμένου συντελεστή θα έιναι όλο και πιο απαραίτητη τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να επιστρέψει κάθε επιχείρηση η οποία αναζήτησε φορολογικό καταφύγιο σε αυτές τις χώρες τα τελευταία χρόνια. Όσο πιο μικρός καταλήξει να είναι ο συντελεστής, τόσο καλύτερα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, για να μην υπάρξουν απώλειες στις κοινωνικές πολιτικές του κράτους, ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων δεν πρέπει να πέσει κάτω από το οριζόντιο 15% (flat tax).

Από τον Αριστοτέλη Σωμαράκη 

Βιβλιογραφία:

[1]: Μπιτζένης, Αριστείδης, 2014, Διεθνής Επιχειρηματικότητα & Επενδύσεις, Σύχρονο Ελληνικό Επιχειρηματικό Περιβάλλον

[2]: Η Καθημερινή, 30.06.2019, Σκούρας Αλέξανδρος, Η επίπτωση των φορολογικών μέτρων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.  

[3]: Ισχυρή Ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα, Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας